zaterdag 5 december 2009

dag 7 - donderdag 3 december

Nadat ik gisteren een handtekening van Armstrong had gehaald, zag ik op Ebay dat er een paar weken terug ook een signeersessie met Andre Agassi was geweest. Een verkoper gemailed en gevraagd of ik het boek kon komen ophalen. Hij vond het allemaal prima, we moesten om 09:00 op de hoek van W91 en Broadway staan. Stipt op tijd kwam hij aan. Die gast vertelde dat hij 35 boeken van Agassi had en een stuk of 20 van Lance Armstrong! Op zich mooie handel als je $20-30 dollar per boek verdient.


Om 10:10 moesten we bij de Federal Reserve zijn voor een tour door de goudkluizen. Ze hebben hier de grootste goudvoorraad ter wereld, met een waarde van $190.000.000.000. De FED heeft goud van banken over de hele wereld in bewaring. Slechts 2% van het goud dat er ligt is van de USA.


In het gebouw van de Federal Reserve was ook een kleine tentoonstelling van munten. Ze hadden ook de duurste munt ooit: een $20 gouden "Double Eagle" uit 1933, die in 2002 voor $7.590.020 is geveild!
De munt is zo duur omdat hij zo zeldzaam is. In 1933 schafte Roosevelt de goudstandaard af, waarna de 445.000 munten die in 1933 werden geslagen omgesmolten moesten worden. Voordat de munten werden omgesmolten werden er echter 10 gestolen. Daarop werd de munt tot staatseigendom verklaard en was het illegaal om ze te bezitten. In 1944 vroeg de koning van Egypte een exportlicentie voor een munt aan. Hij kreeg de licentie en pas weken later kwam men erachter dat de munt illegaal was en dus nooit geexporteerd had mogen worden. De FBI heeft sindsdien 9 van de gestolen munten opgespoord. De Egyptische munt probeerden ze in 1952 terug te krijgen, maar toen was hij plotseling verdwenen. 44 jaar later, in 1996, dook de munt op bij een Britse munthandelaar die hem in New York probeerde te verkopen. Terwijl de handelaar en de Amerikaanse regering een rechtzaak uitvochten om te bepalen aan wie de munt toebehoorde, lag de munt opgeslagen in het World Trade Center. Enkele weken voor 9/11 werd de zaak geschikt en is de munt naar Fort Knox verplaatst.


Na de FED hebben we nog wat rondgesjokt in downtown Manhattan. 's middags even terug naar het hotel om bij te komen en toen zijn we naar de kerstboom bij Rockefeller Center gegaan. De 75 jaar oude boom is 23 meter hoog. Er zitten 30,000 lampjes in.


De ster bovenop is door Swarovski gemaakt, heeft een doorsnede van bijna 3 meter en weegt 300 kilo. In de ster zitten 25.000 kristallen:


's avonds zijn we naar Dyker Heights gegaan. Dit is een wijk in Brooklyn die bekend staat om de huizen met uitbundige kerstverlichting.


De displays op sommige huizen schijnen $30.000 te hebben gekost. Er zijn huizen waar bordjes in de tuin staan met de naam van de kersttuin architect! Bij enkele huizen spelen zelfs kerstmuziekjes...


Elk jaar komen er zo'n 100.000 mensen naar Brooklyn om de huizen te bekijken. Het is 45 minuten met de metro, waarna je nog anderhalve kilometer moet lopen, maar dan heb je ook wat :D

Geen opmerkingen:

Een reactie posten